Pink Hazard
Over Ball Jointed Dolls

READ ABOUT BJD IN ENGLISH

De bladen (Haute Doll, FDQ; red.) staan er vol mee: BJD's.
 

Maar wat zijn dat nou precies? Een soort beweeglijke porseleinen poppen? Nee.
Er zijn veel verschillende soorten BJD's: Asian (komen uit Japan, Korea, e.d.), kunstenaars (zoals handgemaakte van bijv. Alice in Labyrinth en Fairygarden), westerse (Liebchen, Lumedoll, Cerisedoll) en anderen. Meestal zijn ze gemaakt van resin (kunsthars), dit is een duurzaam materiaal dat meer kan hebben dan porselein, maar helaas ook kan vergelen. Sommige fabrikanten maken ook BJD's van vinyl (Obitsu, e.d.), maar deze poppen vallen in de regel niet binnen de categorie BJD.

Over het algemeen, om bij de 'club' te horen, moet je pop een Aziatische esthetiek hebben, van resin gemaakt zijn en balgewrichten hebben waarmee hij of zij geposeerd kan worden. Soms worden deze dan aangeduid met ABJD (Asian Ball Jointed Doll).

Zoals gezegd, er zijn veel verschillende soorten, zowel in merken (de bekendste is Volks, maar er zijn nog vele anderen) als in formaten (de groottes variëren van 10 cm tot 70 cm), als in uiterlijk (van heel realistisch tot zeer manga-geïnspireerd), als in huidskleuren (van zeer wit tot chocoladebruin en lichtblauw!).

Veel mensen horen eerst van BJD's onder de term Dollfie. Dit is makkelijk te onthouden, maar helaas een foute aanduiding van deze schitterende poppen (net als Barbie voor alle soorten Fashion Dolls). Dollfies zijn de 1/6 formaat poppen die Volks maakt. Later is Volks ook Super Dollfies gaan maken, waarop weer vele andere BJD's geïnspireerd zijn. Ook deze term is dus fout, omdat het hier alleen de poppen van Volks betreft. Gezegd moet worden dat als je zoekt op Dollfie, je veel meer producten voor je pop vindt dan wanneer je zoekt op BJD of Ball Jointed Doll.

De vraag is of een BJD wel een Fashion Doll is. Dat is moelijk te zeggen. Ze zijn er voor bedoeld om aan te kleden, het kapsel te veranderen, als pronkstuk in de kast te zetten of te poseren. Aan die eisen voldoen Fashion Dolls ook. De grotere soorten (v.a. 40 cm) hebben slanke lichamen (hoewel sommige bedrijven ook 30 cm poppen maken met volwassen lijven). Je moet ze alleen niet uitschelden door ze een 'Barbie' te noemen, dan kwets je hun gevoelens ;)

Naast de gewone manier waarop mensen hun Fashion Dolls gebruiken (aankleden, poseren, etc.), trekken BJD's ook kunstzinnige mensen aan die heel andere dingen met ze doen. Denk aan fotoverhalen, stop-motion filmpjes, de pop gebruiken als inspiratie voor tekeningen en stripverhalen, een persoonlijkheid

en verhaal voor de pop creëren, een website voor ze bouwen, een community oprichten waar eigenaars van poppen met elkaar kunnen communiceren en waar zelfs een datingservice voor de poppen te vinden is ( Den of Angels of in Nederland BJD Cafe ). Er is zelfs een BJD rockband: Mistula. Om je creativiteit nog verder te ontplooien, kun je ervoor kiezen een pop in delen te kopen en zo je droompop samen te stellen, je kunt van hem/haar het gezicht schilderen (face-up), het lijfje kleuren (blushing), de naden wegschuren (sanding), wat grotere aanpassingen maken (met o.a. een dremel), bijvoorbeeld om de gezichtsuitdrukking te veranderen en wat je zelf nog kunt bedenken.

Wat is er dan zo bijzonder aan die schreeuwend dure poppen? Ten eerste de wachttijd. Je moet over het algemeen eerst lang sparen voordat je eindelijk een pop aan kunt schaffen. In de tussentijd verlekker je je aan alle mooie soorten die er zijn en denk je alvast na over welke je in huis wilt halen (of je komt hem/haar tegen en bent gelijk verkocht). Daarna kun je bestellen, maar deze poppen zijn meestal niet fabrieksklaar, sommige bedrijven maken de pop pas als je deze besteld. Vaak kun je dan ervoor kiezen om het gezichtje te laten beschilderen (of dat zelf doen). Dit duurt dan wel weer langer, maar het is dan door een kunstenaar gedaan. Soms is het handig of leuk om een outfit erbij te bestellen (als je geen volledig aangeklede pop koopt). Alles bij elkaar duurt het meestal zo'n 7-30 dagen voordat je pop op de post gaat, je moet dus veel geduld hebben. Met een beetje pech komt de pop bij de douane terecht (eigenlijk altijd wel, vanwege de waarde). Dan moet je nog langer wachten.

En als dan eindelijk dat magische moment aanbreekt dat de postbode voor de deur staat met je dierbare bezit, kun je niet wachten om de doos open te maken. In die doos ligt hij/zij dan: vaak helemaal naakt, als een pasgeboren kind. Die eerste momenten met je pop zijn heel dierbaar, je bewondert hem/haar, probeert een pruik en kleertjes aan en wil hem/haar nooit meer los laten (soms ook niet, meestal heet het dan dat je niet 'bond' met je pop, ofwel er geen band mee aangegaan bent). Je vergeeft hem/haar de kleine foutjes die tijdens fabricage erin geslopen kunnen zijn (ze zijn nou eenmaal met de hand gegoten en je geeft er een draai aan; dat ze heel bijzonder zijn, met littekens bijvoorbeeld).

Dan begint het echt leuk te worden. Ik als die-hard Mint verzamelaar van Fashion Dolls (zonde om uit te kleden, dan beschadigen ze), moet toegeven dat ik het steeds leuker vindt om onze (van mij en mijn moeder) poppen aan te kleden (ben er zelfs voor achter de naaimachine gaan zitten!). Je maakt ze helemaal van jezelf, door de kleur ogen, pruik, kleding, stijl, smaak en wat dan ook voor ze te bedenken (sommige mensen beweren dat de poppen het zelf willen en dat je maar een marionet bent van ze ;) ).

En heel gek: ze zijn best zwaar, als je ze een dagje meedraagt ga je dat best voelen, waardoor je het idee hebt met een klein kind op sleeptouw te zijn geweest. Daarnaast zijn ze erg 'wispelturig' , ze poseren niet altijd zoals jij dat graag zou willen. Dit alles draagt erbij toe dat je ze steeds meer als kleine persoontjes gaat zien en zo worden ze steeds bijzonderder voor je.

Dus iedereen zou een BJD moeten aanschaffen? Nee, dat denk ik niet. Volgens mij moet je er van houden, om met je pop te frutselen. Je moet veel geduld hebben en voorzichtig zijn (maar niet té voorzichtig, zo makkelijk kunnen ze nou ook weer niet stuk). Het gekke is dat allerlei mensen ervoor vallen: vrouwen, mannen, studenten, moeders, carrière mensen, mensen die een grote collectie poppen hebben of vroeger nooit naar poppen omkeken, enz. . De redenen dat mensen zo'n BJD kopen lopen erg uiteen, zoals boven genoemd. Ik zou zeggen, neem hier eens een kijkje in de wereld van BJD's.

Laat je verleiden, join the club!

 


All text & images copyright of Pink Hazard.

 

Click Here to Visit!